התמונה הגדולה
מתוך מחשבה על העתיד של כולנו, והצורך בעולם נקי וירוק יותר עבור ילדינו ונכדינו, עלינו להיגמל אחת ולתמיד מהתלות המסוכנת בנפט ולשאוף לניצול מקסימאלי של הפוטנציאל העצום של האנרגיות המתחדשות והבלתי מתכלות. עלינו לחסום את דרכם של פיתוחים מסוכנים וחסרי-אחריות כמו ניסיונות ההפקה של נפט מפצלי שמן, ולדרוש ממקבלי ההחלטות להשקיע בפיתוחים ליישום אנרגיות מתחדשות, שיהוו תחליף ראוי ובר קיימא הן ליצור חשמל והן כפתרונות לתחבורה.
הבעיה – אנרגיה מזהמת
הפקת נפט מפצלי שמן היא ללא ספק אחת הדרכים המזהמות והמסוכנות ביותר מהן ניתן לייצר אנרגיה. כדי להפיק נפט בשיטה זו בהיקף מסחרי נרחב של כ 300,000 חביות ביום, ולספק את מכלול מחזור הדלק לצורך תפעול הההפקה - לקידוח, לשאיבה ולשינוע, על פי ההערכות תידרש תוספת של לפחות 5 ג'יגוואט בצריכת החשמל. במילים אחרות, על מנת לאפשר את הליך ההפקה, נאלץ להגדיל בעוד 50% את כמות החשמל שצורכת מדינת ישראל כולה. התנהלות זו סותרת באופן מוחלט את מדיניות הממשלה לפיה יש לקיים מערך מקיף של התייעלות אנרגטית ולצמצם את צריכת האנרגיה.
בנוסף, נפט הוא משאב פוסילי ומתכלה. הוא משמש כדלק לתחבורה, כתשומה ליצור חשמל וכחומר גלם ליצור מוצרי תעשיה. ה"בהלה לנפט" והפחד שיום אחד הוא יאזל מובילה את האנושות לנסות ולפתח דרכים בלתי קונבנציונאליות להפקת נפט. פצלי השמן הם דוגמה טובה לפיתוח ניסיוני, יקר ובלתי יעיל, שהצלחתו מוטלת בספק, אך בכל זאת הוא מקבל את הגיבוי המלא של הממשלה. השקעה ופיתוח מסוג זה נועדו על מנת לנסות ולשמר את המצב הקיים, וזאת במקום להשקיע בפיתוח של אנרגיות מתחדשות, שהן מצד אחד בעלות פוטנציאל עצום לאספקת תצרוכת האנרגיה העולמית, ומצד שני הן בלתי מתכלות ואינן מזהמות. ברור כי ההשקעה בשימור השימוש בדלקים פוסיליים חוסמות את הדרך לפיתוח מקורות אנרגיה חדשים, בלתי מתכלים, בטוחים ונקיים הרבה יותר.
הפתרון - אנרגיה נקייה
אנרגיה נקייה מקורה במשאבים הטבעיים של כדור הארץ: באור וחום השמש, באנרגיית הרוח, בגלי-ים ועוד. במקורות אלה טמונים שני יתרונות אדירים: הם לעולם לא ייגמרו, ובניגוד לנפט, פחם וגז, הם גם אינם מזהמים את הסביבה ואינם מחוללים שינויים אקלים מסוכנים והרי אסון.
אנרגיה נקייה היא דבר רבגוני וגמיש. היא יכולה לתת מענה הולם ובר קיימא לקשת רחבה של צורכי אנרגיה.המגוון האדיר של טכנולוגיות זמינות מאפשר התאמה נוחה כמעט לכל קהילה, וניתן להקים את מנגנוני ההפקה סמוך למקום שבו נדרשת האנרגיה.
בעזרת אנרגיית השמש לבדה ניתן לתת מענה לצורכי העולם כולו. לשם כך, יש להשקיע משאבים בפיתוח טכנולוגיות שידעו לנצל את אנרגית השמש בצורה נכונה ויעילה, במקום להשקיע בפיתוחים למיצוי דלקים פוסיליים. למרות כמות השמש העצומה בישראל ולמרות שאנו מובילים בפיתוח של טכנולוגיות סולאריות, ישראל כמעט אינה מייצרת חשמל בדרך זו.
היום כבר ידוע שקיימות טכנולוגיות זמינות ליישום של יצור אנרגיה נקייה לחשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות. הטכנולוגיות מיושמות במקומות רבים בעולם וכבר היום מספקות כחמישית מצריכת האנרגיה העולמית. גרמניה מייצרת למעלה מ 6500 מגה וואט של אנרגיה סולארית . בארצות הברית כ 2000 מגה וואט לחשמל מגיעים מאנרגיה סולארית גם ספרד, יפן, איטליה, צרפת ועוד מנצלים אנרגיה סולארית אנרגית רוח ועד ליצור חשמל. מגמה זו היא בעלת פוטנציאל עצום להתרחב, אם רק ניתן לכך את האפשרות הראויה לה. מדינת ישראל הציבה לעצמה יעד לפיו עד שנת 2020 כ-10% מתצרוכת החשמל שלנו תגיע ממקורות אנרגיה מתחדשים. כדי ליישם יעד זה עלינו לקדם כבר היום יישום מלא של אנרגיות מתחדשות דוגמת אנרגיה סולארית ואנרגית רוח.
תחליפים לנפט
כיום ישנם גם פיתוחים מבטיחים המאפשרים מעבר של רכבים להנעה חשמלית במקום הנעה באמצעות סולר. בקרוב תשיק חברה מסחרית בישראל את הרכב החשמלי שמונע באמצעות סוללה הנטענת מחשמל. פיתוח זה מאפשר "גמילה" מהתלות המסוכנת שלנו בנפט, ומעבר של כלי התחבורה להנעה חשמלית, שיכולה להתקיים על ידי טעינה מאנרגית השמש. פיתוחים רבים נוספים הם בעלי פוטנציאל להוות תחליף לדלק אם יקבלו את הגיבוי והתמיכה הנדרשים.