פצלי שמן וזיהום אוויר
הפקת נפט מפצלי שמן באתר מצריכה כמויות גדולות של אנרגיה. שיטת ההפקה המתוכננת בשפלת יהודה מבוססת על חימום תת הקרקע לטמפרטורות גבוהות מאוד (כ 300 – 350 מעלות) החימום דורש כמויות רבות של חשמל כלומר, כמויות רבות של אנרגיה. כיום קיימות בישראל 2 תחנות גדולות המפיקות אנרגיה לחשמל. התחנות בחדרה ובאשקלון שורפות פחם לצורך יצור החשמל. כתוצאה משריפת הפחם משתחררים לאטמוספרה גזי חממה והדבר מעלה את זיהום האוויר ומהווה אחד הגורמים לשינויי האקלים ולהתחממות כדור הארץ. לצורך ביצוע פרויקט מסחרי להפקת נפט מפצלי שמן ידרש חשמל בסדר גודל המופק בתחנת כוח גדולה.
שינויים אקלימיים
שינויי האקלים הם האיום הגדול ביותר לסביבה ולאנושות. שינויי אקלים נגרמים מהצטברות של גזי חממה – כתוצאה משריפת דלקים פוסיליים כמו נפט או פחם מצד אחד ומהרס של אזורים המאחסנים כמויות אדירות של פחמן, כמו יערות הגשם.
על פי ההערכות, הפקת נפט מפצלי שמן באתר תגרום לפליטה של גזי חממה בשיעור גבוה עד 50% מהיקף הפליטות בהפקה של נפט בשיטות קונבנציונליות. גרינפיס קוראים לעצור את האסון שייגרם כתוצאה משינויי אקלים, ולקצץ ב - 80% את היקף הפליטה של גזי חממה עד 2050.
השקעה בטכנולוגיות מזהמות כמו זו תמנע השקעה ופיתוח של אנרגיות נקיות, ירוקות ומתחדשות. היום ידוע שקידום השימוש באנרגיה מתחדשת הוא אחד התנאים להשגת היעד הגלובלי – מניעת עלייה של 2 מעלות בסך הטמפרטורה העולמית. היום ברור שאם לא נעמוד ביעד הזה תיווצר מציאות בלתי הפיכה של שינויי אקלימים קיצונים.
מזהמים נוספים
פרויקט פצלי השמן עתיד לשחרר סוגים נוספים של גזים מסוכנים וקטלניים מהקרקע. גזים כמו מימן גופרתי, מתאן, אתאן, פרופאן ובוטאן. על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, 39% מהגזים שישתחררו בפרויקט הניסיוני יהיו נפיצים ביותר ובמקרים מסוימים גם רעילים מאוד.
להלן מידע קצר על שניים מהגזים המזהמים:
מימן גופרתי
גז נטול צבע שגם בריכוזים נמוכים ביותר מדיף צחנה של ביצים רקובות. זהו גז שהופך דליק כאשר הוא מתערבב באוויר או עם תחמוצות מתכתיות וגורמים בעלי תכונות חמצון חזקות.
מימן גופרתי הוא בעל רעילות גבוהה והמגע עמו עלול לגרום לתופעות כגון:
גירוי חמור בעיניים ובמערכת הנשימה, פגיעה בריאות, שיתוק מערכת הנשימה, אי-סדירות בקצב פעימת הלב, קריסה של מערכת העצבים ומוות. בהפקה הממשית היחידה של הפקת נפט מפצלי שמן באתר, בשוודיה, נפלט המימן הגופרתי היישר אל האטמוספרה וגרם לכך שאזור קווארנטורפ כולו ידוע בשל הסירחון שהוא מדיף. לא זו בלבד שהאזור כולו מדיף ריח של גופרית, אלא שהעצים בסביבה מתו ודווח כי בהינתן תנאי מזג אוויר מסוימים, כמו רוח בכיוון מסוים, בוסתן פירות באזור יכול להיהרס כליל בתוך שעות ספורות.
מתאן
גז דליק מאוד אשר משתחרר מהפצלים בזמן ההפקה. מתאן למעשה הוא אחד המרכיבים הראשיים של גז טבעי. אומנם בתהליך יצור חשמל הוא פולט רק כמחצית מדו תחמוצת הפחמן בהשוואה לשריפת פחם אך כאשר מתאן משתחרר באופן חופשי לסביבה, הוא לוכד חום ביעילות גבוה פי-20 מזו של דו תחמוצת הפחמן.